verkeerde halsbanden

Bij Stichting Hondenschool Vught worden de trainingen gegeven op basis van het belonen van positief gedrag.
Wij maken geen gebruik van slipkettingen, half-checks en/of gentle-leaders, corrigerende tuigjes etc. Deze middelen zijn daarom ook verboden tijdens de cursus. Tijdens de theorie-avond van de Basis I cursus wordt uitgelegd waarom en wat de gevolgen zijn wanneer deze middelen wel gebruikt worden.

Bij het belonen van positief gedrag moet gelet worden op de volgende vier punten:

  • De timing: de hond dient tegelijkertijd met het gewenst gedrag beloont te worden.  Let er op dat u de hond dus niet beloont na die tijd want dan is de relatie tussen het gewenst gedrag en de beloning weg en beloont u de hond voor iets anders.
  • De beloning: de beloning beïnvloedt de motivatie en de concentratie van de hond. Het is dus van belang om te weten met welk voer of speeltje de hond het meest beloond wordt. Dit verschilt uiteraard per hond.
  • Het beloningsschema: bij het aanleren van een commando wordt doorlopend beloond. Eerst in combinatie met een beloning in de vorm van voer. Als de hond het commando voor een oefening goed beheerst, wordt er overgaan op variabel belonen. De beloning in de vorm van voer wordt dan afgebouwd en vervangen door een verbale beloning (meestal: ‘Braaf!’).
  • De opbouw van het leerproces: het commando wordt stap voor stap opgebouwd. In het begin krijgt de hond een beloning voor een minimale uitvoering die in de richting komt van het gewenste eindresultaat. Langzaam voeren we de moeilijkheidsgraad op. Het kan ooit wel eens een aantal pogingen kosten voordat de hond een stapje verder komt. Blijft de hond steken op een bepaald niveau ga dan een stapje terug.